А заплатите?

Чета доста обяви за работа, и ми прави впечатление, че в 99,9% от тях няма обявена заплата. Що за глупост е това? Защо например да отида на интервю, и да се окаже, че предлагат някаква смешна заплата… това си е чисто загубено време и нерви.

Навсякъде, по цял свят, давайки обява за работа хората казват и каква е минималната заплата, под която няма да паднеш. При това – годишна заплата, което дава право на работодателя през т.нар. пробен период да плаща по-малко, и после да увеличи заплащането така, че да получиш договорената годишна заплата. Дори хората дават и бонуси.  Това е в белите страни, и се прави, за да може човека, който отива на това интервю да знае каква заплата да очаква, и да си направи сметка да ходи ли или да не ходи. А тук – не.  Навсякъде – “мотивиращо възнаграждение”.  И като отидеш на интервю – се оказва, че мотивиращото възнаграждение е не повече от 500-600 лева.  Веднъж дори си направих експеримент – звъннах на телефон от обява, и директно попитах каква заплата да очаквам, а отговора на каката беше “Е щом питате веднага за пари,  явно няма да се разберем”…. ами за какво да питам ма?  За  колежките в офиса ли? Нали и аз, и ти и шефа… всички работим за пари, и е нормално да се интересувам какво биха ми предложили в дадена фирма, ако реша да кандидатствам при тях… и искам да го знам преди да отида на интервю.

Заплати не се обявяват според мен поради една причина – всички се опитват да дадат колкото може по-малко, и дежурният въпрос – “а вие каква заплата очаквате?”, на който аз отговарям – ами около 3000 лева, при което ме гледат странно… а нали те са ме питали, какво се учудват? Бих пратил CV на обява без обявена заплата само и единствено ако имам някаква вътрешна информация за заплатите. Иначе – не.

Един примерен сценарий от моята област (сисадминството):

Аз си знам цената…. въпроса е защо почти всеки работодател гледа да намери човек, на който ще плати по-малко, но на каква цена? Например, аз отивам и искам 3000 лева, естествено не ме одобряват. След мен отива супер-специалист, който е инсталирал веднъж Линукс да кажем, следователно има опит, и се навива да работи за 600 лева. Само след един месец забърква една голяма каша, и си тръгва. След което…. пак търсят човек. А през това време фирмата страда от забърканата каша, а това може да доведе дори до фалит. Какво би станало например, ако по грешка някой изтрие цялата фирмена документация, работни файлове и т.н…. да, има бекъп, но въпреки това унищожването на информация би довело до спиране на работата за няколко часа, до няколко дни, както и вероянто най-последните документи не са били бекъпнати… идва например една провалена сделка, плащате неустойки…. и ето ви проблем, и ето как тези 2400 лева по-малко ви излизат през гъза. И губите много повече. Но повечето работодатели не оценят риска, който поемат наемйки по-евтин работник. Ами той се навива да работи за по-малко пари именно поради липса на опит и квалификация. Аз например не бих изпратил дори копия на сертификатите си, ако обявената цифра за заплата е под 2500 лева.

Друга глупост са т.нат. мотивационни писма – “кандидата трябвало да покаже, че е запознат с дейността на фирмата”? Що за глупост? От къде да знам какво правите, като не съм работил при вас, и тепърва кандидатствам? Още повече, че мен дори и не би трябвало да ме интересува с какво се занимава фирмата – аз например съм системен администратор, и се грижа компютрите и сървърите да са наред. Работил съм в условия на конфиденциалност, с достъп до класифицирана информация, с разрешение издадено от НСС… а то беше нужно само защото на сървъра имаше няквкви документи. Е, питам аз – какво ме интересува мен какво пише в тези документи, и как в такава ситуация аз ще съм запознат с дейността на фирмата, след като всичко им е секретно??? И в крайна сметка, след като аз например трябва да подържам компютрите в една фирма – какво ме интересува с какво се занимава тази фирма? Аз може дори грам да не разбирам какво правят. Ето, в момента работя във фирма, която се занимава с предпечат. Аз си нямам никакво понятие от предпечат, от цветове, от профили, фотошопи, куаркове и така нататък. Аз просто инсталирам съответният софтуер, а после има кой да работи на него. Така както този някой не го интересува (и вероятно не знае) дори какъв е сървъра, така и мен не ме интересува как се сменят цветовите гами във фотошопа, и как се добавят сенки в куарк, нали така?

  1. Напълно съм съгласен! След като човек види предложената заплата ще реши дали това е добре за него и дали изобщо да кандидатства или не. По този начин и двете страни няма да си губят времето.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>