Не на анонимността в Интернет!

2016-а година, България. Град или село в България. Детето ви си седи вкъщи на компютъра от часове. Не знаете какво прави, а и си казвате – по-добре пред компютъра, отколкото на улицата. Времето минава… дни, седмици, месеци. Детето ви започва да излиза навън доста често, и да се бави с часове… казва, че излиза с приятели. Пак не ви прави особено впечатление… до денят, в който то не се прибира. Започвате да го търсите, да се обаждате на приятели, познати, разбитате, че не е при тях и се обаждате в полицията. След известно време намират тялото на детето ви захвърлено в изоставена сграда. После разбирате, че то е станало поредната жертва на педофил, с който се е запознало в чата.

Не. Това не е фантастичен филм. Това е нещо, което може да се случи на всеки. Това ще се случва докато сме до известна степен анонимни в Мрежата. Това можеше да не се случи, ако имаше начин някой да разбере намеренията на въпросният педофил. Има такъв начин, и той е един – никаква анонимност.

Тези неща могат да се предотвратят в зародиш, ако например се използва информация кой какво търси в Интернет, кой какви сайтове посещава, кой с кого говори/чати и така нататък. Ето, за пример може да се използва една от технологиите на Google – която ползват за подаване на реклами -adsense. Може да се създаде една база данни с “лоши” думи, и когато някой потърси някоя от тези думи, да се има в предвид. Трябва да има профил на всеки потребител на мрежата. Това се прави в други държави. Трябва да се направи и в България. Който няма какво да крие – няма от какво да се притеснява.

А като хванат въпросният педофил, който е имал намерение да прави нещо с детето ви – дъъъълъг престой на “топло”. Сам. Заключен. На сух хляб и вода.

  1. Ами това не е точно така защото ако живееш в страна с цензура (Турция, Китай, Русия и разни други от близкия изток и арабския свят) няма как по друг начин да изкажеш мнението си. Много журналисти се нуждаят от анонимност. И не само тези примери. Представи си че искаш да подадеш анонимен сигнал за престъпление към полицията (не говоря за България) – как ще го направиш ако нямаш услуги като Tor? Ако се тръгне по тази пътека трябва да забраним и VPN-те и крипитирането на информацията. “Ако нямаш какво да криеш, няма от какво да се притесняваш” е много опасно твърдение. Би ли тръгнал гол по улиците? Би ли описвал в блога си всеки един момент от днешния ден – до най-малките детайли (кога си ял, кога си срал, какъв е бил цвета на лайното ти, кога си правил секс и т.н.)? А специално за случаите с педофилите просто трябва да се въведе смъртно наказание.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>